Metsästys/Uutuudet

Metsästys/uutuudet!

Vuosi on vaihtunut ja huhut sekä kuulopuheet vuoden 2018 aseuutuuksista alkavat varmistua faktoiksi tai potaskaksi. Ainakin Sako lähtee vuoteen 2018 melkoisella ryminällä.


Tikka T1x MTR


Tikka julkaisi suurelle yleisölle Las Vegasin ShotShow-messuilla ensimmäisen pienoiskiväärimallinsa pitkään aikaan. Nettiin vuodetun kuvan vuoksi vuodenvaihteesta asti velloneet huhut saivat siis varmistuksen. Viimeksi Tikka nimellä on pienoiskivääreitä valmistettu joskus ennen sotia, joten ehkä on jo aikakin hypätä tähän kelkkaan!
Tikka T1x MTR (multi task rimfire (”monitoimipiekkari”)) käyttää samaa synteettistä tukkia kuin T3x sarjan aseet ja tukkiin sopivatkin käytännössä kaikki jo markkinoilla olevat lisävarusteet, muunneltavuutta siis löytyy! Tukkiin on mahdollista asentaa jyrkempi kahvapala, levennyskappale etutukkiin tai poskipakka, näitähän on sitten saatavilla suunnilleen kaikissa sateenkaaren väreissä, joten aseesta saa helposti persoonallisen näköisen. Myös jälkimarkkinoilta löytyvät säädettävät poskipakat ja perälevyt sopinevat aseeseen! Aseessa on 16” tai 20” piippu (alustavan tiedon mukaan Suomen markkinoilla aina 20”) profiililtaan piippu on ”semiheavy”, eli keskiraskas. Asetta valmistetaan .22LR ja .17 HMR kaliipereissa ja kummankin kaliiperin aseet toimitetaan 10 patruunan lippaalla! Aseen raudat ovat muuten sinistettyjä, mutta lukko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Vaimenninkierre on väännetty piipun päähän jo tehtaalla, joten siitäkään ei tarvitse jälkikäteen murehtia. .22LR versiossa rihlannousu on 1/16,5” ja rihloja on 6kpl, .17HMR rihlannousu on kierros per 9 tuumaa, eikä rihlojen määrä .22lr versiosta ole mihinkään muuttunut. Aseen paino on noin 2,5kg (riippuen piipun pituudesta) ja Suomen markkinoiden hinnaksi on varmistunut maltillinen 549€ ! Olemme aseita tilanneet jo viikkoa ennen ShotShown ensiesittelyä ja hyllystä niitä pitäisi ruveta löytymään toukokuun aikana!

 

 

Sako TRG 22/42 A1

Sako julkaisi tiedon uudesta TRG mallista.
TRG:n uusi sukupolvi tulee olemaan nimeltään TRG 22 A1 ja TRG 42 A1. Ase muistuttaa (ainakin ulkoisesti) huomattavasti edeltäjäänsä M10 mallia, Sako ilmoittaakin aseen tuovan TRG järjestelmään M10 mallin innoittamia uusia ominaisuuksia. Aseessa tulee olemaan kahdesta pisteestä taittuva perä, M-Lok etutukki ja kokonaan alumiinista valmistettu tukki/runko. Kuvien perusteella ase käyttää vanhoistakin TRG kivääreistä tuttuja peltilippaita. Asetta emme ole vielä fyysisesti päässeet näkemään, joten muista uudistuksista ei vielä tässä vaiheessa ole tietoa. Ase on tulossa markkinoille kuluvan vuoden aikana ja kuulopuheitten mukaan hinta asettunee noin 6500€ paikkeille.

 

Tikka T3x Deerhunter

Tikka tuo markkinoille erityisesti peuranmetsästäjille suunnatun mallin. Deerhunterista tulee löytymään jo olemassa olevista Tikan malleista tuttuja ominaisuuksia. Ase on varustettu synteettisellä tukilla, josta löytyy ”kaikki herkut”. Tukissa on valmiiksi vertikaalinen pistoolikahva, levennetty etutukki ja säädettävä poskipakka. Pistoolikahva ja etutukki ovat ”soft touch” -pinnoitettuja.  Aseessa on CTR mallistakin tuttu teflonoitu lukko isommalla kammen nupilla ja picatinny-kisko optiikan kiinnittämistä varten. Piippu on uritettu ja siinä on vakiona vaimenninkierre. Asetta on saatavilla .308 Win ja 6,5 Creedmoor kaliipereissa ja sen pitäisi tulla markkinoille toukokuun aikana. Hinnaksi aseelle on varmistunut 1290€.

 

 

 Tikka T3x Wild Boar

Viime vuonna rajoitettuna eränä valmistettu Wild Boar tekee paluun Tikan mallistoon, tällä kertaa toivottavasti pysyvästi. Ase on suunniteltu erityisesti villisian metsästykseen, mutta se soveltuu mainiosti oikeastaan metsästysmuotoon, kuin metsästysmuotoon. Pohjimmiltaan ase on Tikka T3x CTR, paremmin ajojahteihin soveltuvalla ohuella piipulla ja oransseilla otepinnoilla varustettuna. Aseen pitäisi palata markkinoille toukokuun aikana ja hinnaksi on varmistunut 1290€. Kaliiperivalikoimaakin löytyy riittävästi, kunhan haluat aseen .308 Win kaliiperissa.

Tikka T3x Tac A1

Viimevuoden huippusuositun uutuuden, Tac A1:n tarina saa jatkoa. Aseesta tulee markkinoille vasenkätinen versio! Kaliiperivalikoimakin laajenee ja .308 Win ja 6,5 Creedmoor saavat rinnalleen hiukan pienempireikäisen .223 Rem version!

 

 

Sako 85 Carbon Wolf

Sako tuo kuluvan vuoden aikana markkinoille Carbon Wolf mallin. Nimensä mukaisesti aseen tukki on RTM hiilikuitua, tämän ansiosta runsailla säädöillä varustetun tukin paino saadaan pidettyä maltillisena, tukin jäykkyydestä tinkimättä. Tukki on säädettävissä sekä vetopituudeltaan, että poskipakan korkeudenkin suhteen. Tukin pinnoite on ”tahmea”, joten hiilikuitutukki ei ole liukas märissäkään käsissä. Lukkorunko on käsitelty erinomaisesti kulutusta ja kosteutta kestävällä cerakote-pinnoitteella ja aseen piippu on uritettu. Monipuolisista ominaisuuksistaan huolimatta aseen paino on onnistuttu pitämään alle 3,5 kilossa! Aseen hinnaksi on varmistunut 3490€.

 

 

Sako 85 Finnlight 2

Maailmallakin tunnettu Finnlight nimi on herätetty henkiin tämän uuden sukupolven metsästyskiväärin muodossa. Aseen tukki on valmistettu erittäin kestävästä ja kevyestä lasikuidusta. Samaa materiaalia käytetään muun muassa lentokoneitten valmistuksessa. Raudat on pedattu tukkiin hiilikuidun avulla, joten ase on selkeästi yritetty pitää mahdollisimman kevyenä. Tässä on myös hyvin onnistuttu, sillä kaliiperivalinnasta riippuen ase painaa vain 2,8-3,1 kg! Aseen piippu on uritettu ja raudat on pinnoitettu erittäin hyvin kulutusta ja kosteutta kestävällä cerakote-pinnoitteella. Tukissa on säädettävä poskipakka. Otepinnat sekä poskipakka ovat hyvän otteen takaavaa elastomeriä! Aseen hinnaksi on varmistunut 2590€.

 

 

Avaa Sakon tuotekatalogi 2018

 

Zeiss Conquest V4 mallisarja

Saksalainen optiikkavalmistaja Zeiss tuo markkinoille uuden Conquest V4 mallisarjan. V4 mallisarja tulee korvaamaan vanhemmat Conquest HD5 ja Terra 3x-sarjat. Conquest V4 sarja sisältää neljä mallia, 1-4x24; 3-12x56; 4,16x44 ja 6-24x50, joten olipa tarve sitten ajojahtitähtäimelle, hämäräkytikseen tai pitkänmatkan radalle, löytyy uudesta mallistosta sopiva vaihtoehto. 1-4x24 ja 3-12x56 ovat näistä varmasti monelle Suomalaiselle metsästäjälle äärimmäisen kiinnostavat. Pienempi tähtäin sopii laajan näkökenttänsä (38m/100m) vuoksi ajojahteihin, ja suurempi malli soveltunee mainiosti hämäräkytikseen. Kaksi isommalla suurennoksella varustettua mallia taas sopivat mainiosti linnustukseen tai ampumaradalle, näissä tähtäimissä ballistiikkatornit koro- ja tuuliennakoilla sekä parallaksin säätö ovat vakio-ominaisuus. Tähtäimien hinnat ovat erittäin kilpailukykyisiä ja alustavan tiedon mukaan putkien hinnat tulevat asettumaan 995-1295€ välille. Tähtäimet ovat Terra-sarjan tapaan valmistettu Japanissa. 1-4x24 ja 3-12x56 malleja on jo tilattu varastoomme, joten kannattaa tarkistaa päivän tilanne!

 

Linkki Zeiss V4 -tähtäimiin