Ampuma-aseen ostaminen

Ampuma-aseen ostaminen & aseen ostolupa

Sisällysluettelo

 1. Aseen Ostolupa eli Hankimislupa
 2. Patruunoiden Ostaminen
 3. Käytetyt Aseet
 4. Hankkimisluvan Hakeminen
 5. Luvanvaraisen Ampuma-aseen Ostaminen
 6. Ampuma-aseen Säilytys

 

1. Aseen ostolupa eli hankkimislupa

Kaikki myymämme ampuma-aseet ovat luvanvaraisia. Ampuma-aseen ostaminen alkaa hankkimalla poliisin myöntämän aseen hankkimisluvan, mikä edellyttää hakijalta 18-vuoden ikää.

Ampuma-asetta ostaessasi sinun tulee toimittaa meille hankkimislupa sekä kopio henkilöllisyystodistuksestasi. Kopion tai kuvan henkilöllisyystodistuksesta voit lähettää hankkimisluvan mukana tai sähköpostilla osoitteeseen: paperit@sissos.fi.

Muista allekirjoittaa kaikki neljä (4) hankkimisluvan sivua ennen kuin lähetät ne meille:
Sissos-myymälä Oy, Sahankatu 2, 26100 RAUMA

Lupapaperit voi lähettää meille kirjekuoressa myös Matkahuollon asiakaspalautuksena. Plussaa on, että saat lähetyksestä kuitin ja seurantakoodin eikä lähetys maksa sinulle mitään! Matkahuollon asiakaspalautusnumeromme on: 9511787.

Toimitamme aseen 1-2 vuorokauden sisällä siitä, kun olemme saaneet hankkimisluvan.

 

2. Patruunoiden ostaminen

Ostaessasi patruunoita sinun tulee toimittaa meille kopio ampuma-aseen hallussapitoluvasta (molemmista puolin korttia). Patruunatilauksissa luvat tulee toimittaa joka tilauksen yhteydessä uudelleen riippumatta siitä löytyvätkö ne jo asiakastiedoistasi.

A) voit lähettää valokuvan tai skannatun kopion sähköpostilla: paperit@sissos.fi
B) voit lähettää kopion postissa: Sissos-myymälä Oy, Sahankatu 2, 26100 RAUMA
C) voit lähettää kännykän kameralla otetun kuvan multimediaviestinä numeroon: 044 5155 052
D) voit ladata kuvan kunkin patruunan omalta tuotesivulta löytyvän "Lataa kuva" -painikkeen kautta. Ladatun kuvan saa valittua painamalla "Selaa"-painiketta. Huomaa, että tällä tavalla voi liittää mukaan vain kuvatiedostoja (EI .pdf). Liitetyt kuvat yhdistetään suoraan tilaukseesi joten teethän tilauksen loppuun samalla kertaa kun lisäät kuvan tällä tavalla.

Voimassa oleva ampuma-aseen hankkimislupa oikeuttaa myös patruunoiden ostamiseen.

Huomaa myös että ilma-aseiden ostoikäraja on 18 vuotta. Tilatessasi ilma-aseen sinun tulee lähettää meille kopio henkilöllisyystodistuksestasi.

 

3. Käytetyt aseet

Käytetyn aseen hankinta on hyvä vaihtoehto, kun on vasta aloittamassa metsästystä tai muuta ampumaharrastusta. Käytetyn aseen ostamiseen tarvitset tietenkin luvan, samalla tavalla kuin uudenkin ostamiseen. Laajaa ja alati vaihtuvaa käytettyjen aseidemme valikoimaamme, voit tulla ihastelemaan Rauman myymäläämme tai verkkokauppamme käytety aseet -sivulle.

Linkki Poliisin ampuma-aselupasivulle (aukeaa uuteen ikkunaan)

 

4. Hankkimisluvan Hakeminen

Tiedot ampuma-aseesta

Peruste (aselaki 43§) Hyväksyttävät käyttötarkoitukset. Hankkimislupa voidaan antaa seuraaviin käyttötarkoituksiin:

 1. Metsästyslainsäädännön mukaan sallittu eläinten ampuminen;
 2. Ampumaurheilu ja –harrastus;
 3. Työ, jossa ase on välttämätön;
 4. Näytös, kuvaus tai muu vastaava esitys;
 5. Museossa tai kokoelmassa pitäminen;
 6. Muistoesineenä säilyttäminen;
  • Muistoesineenä säilyttämiseksi lupa voidaan antaa muun kuin erityisen vaarallisen ampuma-aseen tai sen osan hankkimiseen yksittäisessä tapauksessa, jos hakija osoittaa ampuma-aseella tai sen osalla olevan hänelle erityistä historiallista tai muuta muistoarvoa.
 7. Merkinanto;
 8. Henkilökohtaisen koskemattomuuden tai omaisuuden suojeleminen.
  • Henkilökohtaisen koskemattomuuden tai omaisuuden suojelemiseksi lupa voidaan antaa vain kaasusumuttimeen.

Toimintatapa (pääpiirteittäin, erikoisissa aseissa ota yhteys asiantuntijaan)

 1. Kertatuli: Päällekkäis-, rinnakkais- ja yksipiippuiset (ei pumppu tai puoliautomaatti) haulikot, rihlakot, pistoolit ja kiväärit, joissa ei ole lipasta tai makasiinia.
 2. Lippaallinen kertatuli: Pumppuhaulikot, lippaalliset vipu- ja pulttilukkoiset luodikot, revolverit.
 3. Itselataava kertatuli: Puoliautomaatti-aseet, lippaalliset pistoolit, puoliautomaattihaulikot, reserviläiskiväärit.
 4. Sarjatuliaseet.

Tehtaan merkkiä, mallia, sarjanumeroa tai erityistuntomerkkejä ei tarvitse välttämättä täyttää.

Pienoispistooli tai pienoisrevolveri tarkoittaa kaliiberin .22 asetta. Pienoispistoolilla tai pienoisrevolverilla ei tarkoiteta taskuasetta. Kaliiperi: esim. .22 tai .308. Luvun perään mahdollisesti tuleva tyyppimerkintä ei ole pakollinen esim. .357 Magnum aseen hakemukseen riittää .357. Lupia voi hakea myös esim. haulikolle 20, 16, 12 tai 10 kaliiperille laittamalla lupahakemukseen kaliiperi 20 – 10.

 

5. Luvanvaraisen Ampuma-aseen Ostaminen

Luvanvaraisen ampuma-aseen ostaminen alkaa ottamalla yhteys oman asuinpaikkakunnan poliisilaitokseen ja varata aika. Ajanvaraus onnistuu puhelinsoitolla, mutta suositeltavaa on tehdä sähköinen ajanvaraus, sillä näin säästät aikaa ja hermoja. Ohjeet sähköiseen ajanvaraukseen:

 1. Ajanvaraus tapahtuu Poliisin sivujen kautta, tai puhelimitse.
 2. Siirry etusivulta kohtaan: Varaa aika. Tämän jälkeen joudut painamaan uudestaan ”varaa aika” -painiketta.
 3. Tämän jälkeen aukeaa poliisin sähköinen asiointipalvelu lomake 1/2. Täytä omat henkilötiedot lomakkeeseen. Lisää ”tapaamisen aihe” kohtaan: > Aselupa-asiat > Ampuma-aselupa > Itselle.
 4. Nyt aukeaa Poliisin sähköinen asiointipalvelu lomake 2/2. Kone ehdottaa sinulle lähimmältä poliisilaitokseltasi seuraavaa mahdollista vapaata aikaa. Voit valita oikealla puolella olevasta kalenterista mieleisen päivän ja painaa tätä, jolloin painikkeen väri muuttuu oranssiksi (valittu). Tämän jälkeen siirry kohtaan: ”Vahvista ajanvaraus”.
 5. Saat ilmoituksen puhelimeen ja sähköpostiin varauksen onnistumisesta.

Olet saanut varattua ajan poliisiasemalta, valitsemaasi ajankohtaan. Ole ajoissa paikalla. Tarvitset mukaasi:

 1. Passin tai poliisin antaman henkilökortin, (ajokortti ei kelpaa).
 2. Perustelulomake: Poliisin nettisivuilta: Luvat > Lomakkeet > Aselupalomakkeet > Perustelut metsästys (pdf/doc), tai Perustelut ampumaurheilu (pdf/doc). (Täytyy tulostaa).Perusteluna metsästys: Suoritettu metsästäjän tutkinto ja voimassa oleva metsästyskortti, eli valtion riistanhoitomaksun suorittaminen ovat perusedellytyksiä, kun lähdetään hakemaan aselupaa metsästysperusteella. Perustelulomakkeeseen perustelet mitä olet aiemmin metsästänyt ja mitä riistaa aiot ruveta kyseisellä ampuma-aseella metsästämään. Joudut selvittämään, mikä kaliiberi olisi sinulle kaikkein suotuisin. Lisäksi sinulta kysytään missä aiot kyseisellä aseella metsästää. Perusteluna ampumaurheilu: Tässä lomakkeessa joudut selvittämään mitä ampumaurheilulajia olet jo harrastanut sekä missä harrastaminen on tapahtunut. Jäsenyys ampumaseurassa on hyvä perustelu, vaikkei ehdoton edellytys olekaan. Lisäksi selvitä mitä ampumaurheilulajia tulet harrastamaan nyt hankittavalla ampuma-aseella, ja missä aiot ruveta kyseisellä aseella harjoitella. Huom. Käsiaseelle lupaa haettaessa on erityisiä edellytyksiä. käsiaseluvan ikävaatimus on 20 vuotta. Vain erittäin painavin perustein voi tätä nuorempi saada luvan tai rinnakkaisluvan. Edellytyksenä on vähintään kaksi vuotta jatkunut aktiivinen ampumaharrastus ja tästä yhdistyksen ampuma-asekouluttajan antama todistus. Käsiaseeseen luvan saamisen edellytyksiin on hyvä paneutua kunnolla ennen varsinaista käsiaseen hankintaa.  
 3. Huoltajan/aseen omistajien suostumuslomake: Rinnakkaislupaa hakiessa on hankittava ja täytettävä aseen omistajan suostumuslomake. Alaikäinen tarvitsee myös huoltajien suostumuksen lupaa hakiessaan. Suostumuslomakkeet löytyvät samasta paikasta, jossa perustelulomakkeet ovat.
 4. Sotilaspassin, vapautustodistuksen, siviilipalvelustodistuksen tai kutsuntatodistuksen.
 5. Mukaan kannattaa myös varata kaikki mahdolliset dokumentit jotka tukevat hakemustasi, esimerkiksi toimiminen metsästys- tai ampumaseuran luottamustehtävissä, kisatulokset yms. voivat olla lupaa hakiessasi eduksi. Poliisi saattaa kutsua sinut haastatteluun. Haastattelussa poliisi käy läpi perustelulomakkeesi ja esittää sinulle erilaisia kysymyksiä ampuma-aseeseen liittyen. Haastattelussa pyritään peilaamaan aseen käyttötarkoitus, käyttöpaikat ja hakijan yleinen asenne aseturvallisuuden suhteen. Tämän jälkeen poliisi käsittelee hakemuksesi. Mikäli päätös on myönteinen, saat postissa hankkimisluvat. Hankkimislupa on voimassa vuoden. Erityisen painavista syistä lupa voidaan myöntää myös kahdeksi vuodeksi. Hankkimis- ja hallussapitoluvan nojalla hankittu ampuma-ase tai aseen osa on esitettävä luvan myöntäneellä poliisilaitoksella 30 päivän kuluessa ampuma-aseen tai aseen osan hankkimisesta, mutta kuitenkin ennen hankkimisluvan voimassaolon päättymistä. Jos poliisille tehtävä esitys viivästyy, on koko prosessi käytävä uudelleen läpi. Esitettyäsi ampuma-aseen viranomaisille varsinainen aselupa (muovikortti) toimitetaan postitse kotiin. 

 

6. Ampuma-aseen Säilytys

Ampuma-aselaki 106§ kohta säilyttäminen:

Ampuma-asetta tulee säilyttää lukitussa paikassa tai muuten lukittuna taikka siten, että ampuma-aseeseen kuuluvaa aseen osaa säilytetään erillään. Ampuma-asetta ja aseen osia ei näinkään säilytettyinä saa pitää paikassa, josta ne ovat helposti anastettavissa. Yli viiden aseen omistaja tarvitsee hyväksytyn asekaapin. Asekaappivalikoimamme löydät täältä.

Ampuma-aseen ostaminen & aseen ostolupa

 Suomalaista asealan laatutyötä rinta rinnan.

Kiinnostuitko aseen hankinnasta? Tutustu kattavaan valikoimaamme!

Tutustu Laajaan Kivääri Valikoimaamme Tutustu Laajaan Haulikko Valikoimaamme
Kiväärit Haulikot