Ampuma-aseen ostaminen

Kaikki myymämme ampuma-aseet ovat luvanvaraisia.
Ostaaksesi ampuma-aseen tarvitset poliisin myöntämän hankkimisluvan.


Ostaessasi ampuma-aseen tulee sinun lähettää postissa ampuma-aseen hankkimislupa sekä kopio henkilöllisyystodistuksesta.

Muista allekirjoittaa lupapaperit. Lähetä kaikki neljä kappaletta osoitteella:

Sissos-myymälä Oy
Sahankatu 2
26100 RAUMA

Voit lähettää allekirjoitetut luvat kirjeellä tai vaihtoehtoisesti sinetöidyssä kirjekuoressa Matkahuollon asiakaspalautusnumerolla: 9511787.

Toimitamme aseen 1-4 vuorokauden sisällä siitä kun olemme saaneet hankkimisluvan.

Jälkivaatimuksena tilattuja tuotteita säilytämme 5 arkipäivän ajan. Mikäli tänä aikana asiakas ei toimita hankkimis- tai hallussapitolupaa, katsomme tilauksen peruuntuneeksi ja laskutamme asiakkaalta 50,- euron käsittelykustannuksen.

Ostaessasi patruunoita tulee sinun lähettää kopio ampuma-aseen hallussapitoluvasta meille. Hallussapitoluvasta tulee lähettää kopio molemmista puolin korttia.

A) voit lähettää valokuvan tai skannatun lupatiedon sähköpostilla: paperit@sissos.fi

B) voit lähettää kopion postissa em. osoitteeseen.


Ampuma-aseen hankkimislupa oikeuttaa myös patruunoiden ostamiseen.

Huomaa myös että ilma-aseiden ostoikäraja on 18 vuotta. Tilatessasi ilma-aseen sinun tulee lähettää meille kopio henkilötodistuksestasi.

Käytetyt aseet

Asiakkaamme tarjoavat meille usein ampuma-aseita vaihdossa. Otamme toki aseita vaihdossa, mutta valitettavasti voimme ostaa ainoastaan aseita, jotka tuodaan myymälään arvioitavaksi. Emme arvioi aseita kuvien perusteella, emmekä osta käytettyjä aseita postin kautta.

Linkki Poliisin ampuma-aselupasivulle (aukeaa uuteen ikkunaan)


Ohjeita ampuma-aseen hankkimisluvan hakijalle

Tiedot ampuma-aseesta

Peruste (aselaki 43§)
Hyväksyttävät käyttötarkoitukset.
Hankkimislupa voidaan antaa seuraaviin käyttötarkoituksiin:
1) metsästyslainsäädännön mukaan sallittu eläinten ampuminen;
2) ampumaurheilu ja –harrastus;
3) työ, jossa ase on välttämätön;
4) näytös, kuvaus tai muu vastaava esitys;
5) museossa tai kokoelmassa pitäminen;
6) muistoesineenä säilyttäminen;
Muistoesineenä säilyttämiseksi lupa voidaan antaa muun kuin erityisen vaarallisen ampuma-aseen tai sen osan hankkimiseen yksittäisessä tapauksessa, jos hakija osoittaa ampuma-aseella tai sen osalla olevan hänelle erityistä historiallista tai muuta muistoarvoa.
7) merkinanto;
8) henkilökohtaisen koskemattomuuden tai omaisuuden suojeleminen.
Henkilökohtaisen koskemattomuuden tai omaisuuden suojelemiseksi lupa voidaan antaa vain kaasusumuttimeen.

Pienoispistooli tai pienoisrevolveri tarkoittaa kaliiberin .22 asetta. Pienoispistoolilla tai pienoisrevolverilla ei tarkoiteta taskuasetta.

Kaliiperi: esim. .22 tai .308. Luvun perään mahdollisesti tuleva tyyppimerkintä ei ole pakollinen esim. .357 Magnum aseen hakemukseen riittää .357. Lupia voi hakea myös esim. haulikolle 20, 16, 12 tai 10 kaliiperille laittamalla lupahakemukseen kaliiperi 20 – 10.

Toimintatapa (pääpiirteittäin, erikoisissa aseissa ota yhteys asiantuntijaan)
1) Kertatuli: Päällekkäis-, rinnakkais- ja yksipiippuiset (ei pumppu tai puoliautomaatti) haulikot, rihlakot, pistoolit ja kiväärit, joissa ei ole lipasta tai makasiinia.
2) Lippaallinen kertatuli: Pumppuhaulikot, lippaalliset vipu- ja pulttilukkoiset luodikot, revolverit.
3) Itselataava kertatuli: Puoliautomaatti-aseet, lippaalliset pistoolit, puoliautomaattihaulikot, reserviläisrynnäkkökiväärit.
4) Sarjatuliaseet.

Tehtaan merkkiä, mallia, sarjanumeroa tai erityistuntomerkkejä ei tarvitse välttämättä täyttää.

Kuinka luvanvarainen ase hankitaan?

Hankittaessa luvanvaraista ampuma-asetta tulee ensimmäiseksi ottaa yhteys oman asuinpaikkakunnan poliisilaitokseen ja varata aika. Ajanvaraus onnistuu puhelinsoitolla, mutta suositeltavaa on tehdä sähköinen ajanvaraus, sillä näin säästät aikaa ja hermoja.

Ohjeet sähköiseen ajanvaraukseen:

1. Ajanvaraus tapahtuu Poliisin sivujen kautta, tai puhelimitse.
2. Siirry etusivulta kohtaan: Varaa aika. Tämän jälkeen joudut painamaan uudestaan ”varaa aika” -painiketta.
3. Tämän jälkeen aukeaa poliisin sähköinen asiointipalvelu lomake 1/2. Täytä omat henkilötiedot lomakkeeseen. Lisää ”tapaamisen aihe” kohtaan: > Aselupa-asiat > Ampuma-aselupa > Itselle.
4. Nyt aukeaa Poliisin sähköinen asiointipalvelu lomake 2/2. Kone ehdottaa sinulle lähimmältä poliisilaitokseltasi seuraavaa mahdollista vapaata aikaa. Voit valita oikealla puolella olevasta kalenterista mieleisen päivän ja painaa tätä, jolloin painikkeen väri muuttuu oranssiksi (valittu). Tämän jälkeen siirry kohtaan: ”Vahvista ajanvaraus”.
5. Saat ilmoituksen puhelimeen ja sähköpostiin varauksen onnistumisesta.

Olet saanut varattua ajan poliisiasemalta, valitsemaasi ajankohtaan. Ole ajoissa paikalla. Tarvitset mukaasi:

1. Passin tai poliisin antaman henkilökortin, (ajokortti ei kelpaa).
2. Perustelulomake: Poliisin nettisivuilta: Luvat > Lomakkeet > Aselupalomakkeet > Perustelut metsästys (pdf/doc), tai Perustelut ampumaurheilu (pdf/doc). (Täytyy tulostaa).

Perusteluna metsästys: Suoritettu metsästäjän tutkinto ja hankittu metsästyskortti eli valtion riistanhoitomaksun suorittaminen ovat perusedellytyksiä, kun lähdetään hakemaan aselupaa metsästysperusteella. Perustelulomakkeeseen perustelet mitä olet aiemmin metsästänyt ja mitä riistaa aiot ruveta kyseisellä ampuma-aseella metsästämään. Joudut selvittämään, mikä kaliiberi olisi sinulle kaikkein suotuisin. Lisäksi sinulta kysytään missä meinaat kyseisellä aseella ruveta metsästämään.

Perusteluna ampumaurheilu: Tässä lomakkeessa joudut selvittämään mitä ampumaurheilulajia olet jo harrastanut sekä missä harrastaminen on tapahtunut. Jäsenyys ampumaseurassa on hyvä perustelu, vaikkei ehdoton edellytys olekaan. Lisäksi selvitä mitä ampumaurheilulajia tulet harrastamaan nyt hankittavalla ampuma-aseella, ja missä aiot ruveta kyseisellä aseella harjoitella.

Huom. Käsiaseelle lupaa haettaessa on omia edellytyksiä. käsiaseenluvan ikävaatimus on 20 vuotta. Vain erittäin painavin perustein voi tätä nuorempi saada luvan tai rinnakkaisluvan. Edellytyksenä on vähintään kaksi vuotta jatkunut aktiivinen ampumaharrastus ja tästä yhdistyksen ampuma-asekouluttajan antama todistus. Käsiaseeseen luvan saamisen edellytyksiin on hyvä paneutua kunnolla ennen varsinaista käsiaseen hankintaa.

3. Huoltajan/aseen omistajien suostumuslomake: Rinnakkaislupaa hakiessa on hankittava ja täytettävä aseen omistajan suostumuslomake. Alaikäinen tarvitsee myös huoltajien suostumuksen lupaa hakiessaan. Suostumuslomakkeet löytyvät samasta paikasta, jossa perustelulomakkeet ovat. Poliisilaitoksella käydessä varataan aika soveltuvuustestiin ja poliisin haastatteluun. Soveltuvuustestin voi korvata lääkärintodistuksella. Soveltuvuustesti kuuluu hankkimisluvan hintaan (79€), mutta lääkärintodistus on maksettava erikseen

4. Sotilaspassin, vapautustodistuksen, siviilipalvelustodistuksen tai kutsuntatodistuksen.

5. Mukaan kannattaa myös varata kaikki mahdolliset dokumentit jotka tukevat hakemustasi, esimerkiksi toimiminen metsästys- tai ampumaseuran luottamustehtävissä, kisatulokset yms. voivat olla lupaa hakiessasi eduksi.

Soveltuvuustestissä sinulta kysytään noin 250 erilaisia kysymystä, joihin et voi harjoitella etukäteen. Kysymykset ovat hyvin yksinkertaisia (intin ”palikkatesti”) ja niihin vastaat ”kyllä” tai ”ei”. Soveltuvuustesti on voimassa kolme vuotta. Näiden kolmen vuoden aikana sitä ei tarvitse suorittaa uudelleen, vaikka hakisit lisää lupia. Soveltuvuustesti vaaditaan kaikilta ikään, sukupuoleen ja haettuun asetyyppiin katsomatta, jos edellisen suorittamisesta on kulunut yli 3 vuotta, tai hakija ei ole sellaisessa koskaan ollut. Aikaa tämän suoritukseen kannattaa varata noin tunti.

Haastattelussa poliisi käy läpi perustelulomakkeesi ja esittää sinulle erilaisia kysymyksiä ampuma-aseeseen liittyen. Haastattelussa pyritään peilaamaan aseen käyttötarkoitus, käyttöpaikat ja hakijan yleinen asenne aseturvallisuuden suhteen.

Tämän jälkeen poliisi käsittelee hakemuksesi. Mikäli päätös on myönteinen, saat postissa hankkimisluvat. Hankkimislupa on voimassa enintään kuusi kuukautta muilla kuin asekeräilijöillä, joille se on voimassa enintään vuoden. Hankkimis- ja hallussapitoluvan nojalla hankittu ampuma-ase tai aseen osa on esitettävä luvan myöntäneellä poliisilaitoksella 30 päivän kuluessa ampuma-aseen tai aseen osan hankkimisesta, mutta kuitenkin ennen hankkimisluvan voimassaolon päättymistä. Jos poliisille tehtävä esitys viivästyy, on koko prosessi käytävä uudelleen läpi.

Esitettyäsi ampuma-aseen viranomaisille varsinainen aselupa (muovikortti) toimitetaan postitse kotiin.

Aseen säilytystapa ja –paikka
Ampuma-aselaki 106§ kohta säilyttäminen:

Ampuma-asetta tulee säilyttää lukitussa paikassa tai muuten lukittuna taikka siten, että ampuma-aseeseen kuuluvaa aseen osaa säilytetään erillään. Ampuma-asetta ja aseen osia ei näinkään säilytettyinä saa pitää paikassa, josta ne ovat helposti anastettavissa.

 
Suomalaista asealan laatutyötä rinta rinnan.